Diagnostika kávovaru Dolce Gusto Mini Me Krups

5. 12. 2019 | Jan Nejman | Servis a opravy/Domací spotřebiče | 2561 views | 2 comments | CS | Updated: 10. 9. 2020 14:04

Dostal se mi stůl nefunkční kávovar NESCAFÉ Dolce Gusto Mini Me Krups (KP1208). Jedná se o kompaktní automatický kapslový kávovar a dnešní příspěvek bude o tom, jak na diagnostiku a případnou opravu tohoto kávovaru.


Před vlastní diagnostikou přístroje se pojďme podívat na jednotlivé vnější komponenty.

Na hlavě kávovaru jsou tři ovládací prvky: tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje, přepínač pro nastavení délky přípravy kávy a páčka pro zahájení výdeje kávy (tento model umí přípravu jak horké kávy, tak i studené). Taktéž se zde nalézá prostor pro vložení pouzdra s kávovou kapslí. Přítomnost pouzdra je detekována magnetickým kontaktem.

Demontáž

Po odstranění zásobníku vody je potřeba odšroubovat čtyři torx šroubky s bezpečnostním otvorem. Už použitím těchto speciálních šroubků výrobce naznačuje, že se brání neprofesionální manipulaci s přístrojem.


Zespodu kávovaru je nutné nadzvednout dvě pojistná plastová očka.

Detail pojistných oček.

Další spoje jsou cca v 1/3 a 2/3 výšky krytu.

S krytem je nutné manipulovat opatrně, neboť hrozí poškození plastů a krytu. Postupně se rozpojují plastové zámky od spodní k horní části. Nakonec se kryt vyhákne z dvou plastových zámků v nejhornější části.

Nyní se pojďme podívat na vnitřnosti přístroje. Přístroj je poměrně jednoduchý, čemuž odpovídá i cena.


Ve spodní části je sítko na drobné vápenné usazeniny a senzor průtoku vody ze zásobníku.

Od senzoru je voda přivedena hadičkou do čerpadla. Čerpadlo se kompresorem opravdu nenazývat nemůže.


Detail čerpadla.

Z čerpadla se voda rozděluje na dvě části. Jedna míří k ventilu a druhá k ohřívacímu tělesu. Z tělesa pak proudí ohřátá voda taktéž k ventilu. Ventil je opravdu velmi jednoduchý, dochází pouze k mechanickému stlačení či odblokování příslušné hadičky. Divím se, že to vůbec funguje.


Červeně jsou označeny demontážní body hlavice.

Detail ventilu a řídící páčky.

Za ventily jde voda do směšovače a prochází tenkou tryskou ven. Na páčce s ventily je 3-polohový spínač připojený k řídící jednotce. Tento spínač aktivuje spuštění čerpadla a případně (do)ohřev vody.

Na topném tělese je termistor (NTC) informující řídící jednotku o teplotě tělesa a dvě tepelné bezpečnostní pojistky na přívodních (silových) vodičích. Tepelné pojistky jsou nereverzibilní, v případě překročení teploty (cca 130°C) dojde k jejich zničení a tedy bude nutné zakoupit nové.


Topné těleso s NTC a tepelnými pojistkami.

Do řídící jednotky jsou připojeny následující konektory:

  • dva vodiče (černý, černý) od teplotního čidla NTC,
  • tři vodiče (červený, černý, bílý) od senzoru průtoku vody,
  • dva vodiče (bílý, bílý) od magnetického jazýčkového kontaktu kávového pouzdra,
  • tři vodiče (červený, černý, modrý) od páčky s ventilem,
  • tři vodiče (bílý, černý, hnědý) od přepínače délky přípravy kávy,
  • čtyři vodiče (zelený, červený, modrý, žlutý) od tlačítka zapnutí přístroje,
  • dva vodiče (červený, černý) k magnetu přidržení ovládací páčky ve vybrané poloze.

Ve spodní části řídící desky jsou silové kontakty. Zleva to je:

  • spínání čerpadla,
  • přívodní nulový vodič,
  • přívodní fázový vodič (Pozor: fázový a nulový vodič může být prohozen!),
  • spínání topného tělesa.

    Řídící deska

Tlačítko zapnutí přístroje signalizuje vnitřní stav přístroje:

  • zelená barva - připraveno k provozu,
  • červená (pomalu blikající) - dochází k ohřevu vody nebo probíhá povinná pauza od předchozího výdeje pro ochranu čerpadla,
  • červená (rychle blikající) - vnitřní závada.

Diagnostika

  1. Detekce napětí za tepelnou pojistkou.
    Pokud není 230V za tepelnými pojistkami, rozhodně budou zničeny. Avšak primární závada bude v některé jiné části, protože tepelná pojistka je až poslední instance ochrany před zničením přístroje. Tedy je nutné ověřit funkci spínače topného tělesa, teplotního čidla a vlastního řízení.

  2. Kontrola funkčnosti čerpadla.
    Čerpadlo lze otestovat krátkým přivedením fáze či nulového vodiče na odpojený bílý silový vodič z řídící desky. Běh čerpadla je možno testovat jen relativně krátce, předpokládá se, že jím prochází voda.

  3. Kontrola magnetického jazýčkového spínače.
    Po vložení pouzdra na kapsle by měl být nulový odpor mezi vodiči.

  4. Kontrola teplotního čidla NTC.
    Odpor tepelného čidla je cca 95-100kΩ při pokojové teplotě. Při zahřátí senzoru na teplotu lidského těla klesá odpor k 75-85kΩ. Při zahřívání topného tělesa velmi rychle klesá jeho odpor, tj. pod méně než 25kΩ.

  5. Kontrola topného tělesa.
    Lze otestovat jen opravdu krátkým přivedením fáze či nulového vodiče na odpojený silový vodič z řídící jednotky. Pozor: topné těleso má příkon 2400W a je zahřáté na vysokou teplotu během chvíle. Hrozí taky nevratné přehřátí tělesa!

  6. Kontrola přepínače délky výdeje kávy.
    Při změně délky výdeje by se měl měnit odpor mezi vodiči. Bohužel nemám poznamenáno, jaké by měl mít hodnoty.

  7. Kontrola čidla průtoku vody.
    K čidlu jsou přivedeny tři vodiče. Dva jsou stejnosměrné napájení a třetí vodič je výstup z hallovy sondy. V čidlu je vrtulka s magnetem, který kmitá s proudící vodou a změna mag. pole se přenáší na výstupní vodič. Tedy na výstupu by se mělo měnit napětí v závislosti na natočení vrtulky mezi 0-5V. Napětí se bude poměrně rychle měnit dle průtoku vody. Přesně to lze změřit jen osciloskopem. Při manuálním natáčení vrtulky se to dá proměřit i běžným multimetrem.

  8. Kontrola řídící desky.
    Na řídící desce jsou tři hlavní části a to: úprava napětí, spínače výstupů a řídící čip (MCU), do kterého jsou připojeny výstupy senzorů. Pro stabilizaci napětí je na desce obvod VIPER 16L - pulsně spínaný měnič napětí. Jeho správná činnost se dá otestovat změřením napětí 5V na přívodních vodičích k MCU. O MCU nemám žádné detailní informace - pravděpodobně se jedná o nějaký zákaznický obvod.
    Poslední částí jsou spínače topného tělesa a čerpadla. V tomto kávovaru jsou řešeny triakem. Výkonový triak je spínán optotriakem. Stačí přivést kladné napětí na gate kontakt a triak by měl sepnout. Zničený triak by mohl být asi nejčastější příčinou závady řídící desky.

Závěr

Přístroj nemá žádný detektor přetlaku vody. V případě ucpání trysky detekuje přetlak tak, že se topné těleso neochlazuje protékající vodou a má tedy vysokou teplotu, případně detekuje chybu ze senzoru protékající vody (pouze v případě, že je zároveň spuštěno čerpadlo).

Otestování jednotlivých bodů by mělo vést k nalezení závady. V mém případě byla závada opravdu banální, ucpaná tryska, která ani nešla vyčistit zvenčí. Přístroj se musel celý rozebrat, aby se k trysce dalo dostat z vnitřní strany. Ucpání trysky bylo signalizováno rychlým blikáním červené kontrolky, protože prvně, po sepnutí čerpadla, senzor průtoku oznámil neprůchodnost systému a následně se i nadlimitně zvýšila teplota topného tělesa, tedy v následujících pokusech čerpadlo už ani nespínalo, dokud nedošlo k razantnímu ochlazení topného tělesa. A to vydrží být opravdu dlouho horké.

Kávovar neobsahuje žádné složité součásti, tedy jeho případné opravy jsou poměrně jednoduché.

Pokud vám článek pomohl, budu rád za komentáře.

Informace jsou prezentovány za účelem vzdělání a rozšíření zájmu o elektroniku. Provozovatel ani autor článku nepřejímají žádnou zodpovědnost za jakékoliv škody vzniklé použitím uveřejněných informací. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Taktéž nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích stran. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky, zde použité, jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. V případě zjištění porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte správce na adrese blog (zavináč) nejman.cz.

See also: diagnostika
Jiří Patera Jiří Patera
2023-01-13 18:53:23
Reply

Dobrý den, po dlouhé námaze se mi podařilo najít docela podrobné informace o funkci tohoto kávovaru, včetně schématu elektrického zapojení. Předávám pro Vás jako doplňující info. Je to v jazyce u nás málo obvyklém, ale z obrázků a mezinárodních technických pojmů je vše dobře srozumitelné: https://www.youtube.com/watch?v=YPEuwc3pSZU

Zdraví J.P.

Děkuji za doplňující odkaz. Určitě to nám amatérským opravářům pomůže.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
By using this site you agree to the use of cookies for analytics, personalised content and ads. Další informace