Oprava mikrovlnné trouby Whirlpool JT369

17. 9. 2020 | Jan Nejman | Servis a opravy/Domací spotřebiče | 2102 views | 6 comments | CS | Updated: 18. 9. 2020 11:08

V dnešním příspěvku budu řešit opravu mikrovlnné trouby Whirlpool JT369, která mi vypověděla poslušnost po 8 letech provozu. Jako obvykle bych v úvodu zmínil nejdůležitější součásti výrobku, základní diagnostiku a ve finále pak, pro můj případ, provedu výměnu vadného magnetronu. Principiálně jsou všechny mikrovlnky uvnitř stejné, tedy návod na diagnostiku lze použít i pro trouby jiných výrobců.


Mikrovlnná trouba Whirlpool JT369SL je multifunkční trouba, která kromě mikrovln zvládne i grilování a pečení horkým vzduchem. V každé mikrovlnné troubě jsou však minimálně následující součástky:

  • vysokonapěťový (VN) transformátor (*),
  • vysokonapěťový (VN) kondenzátor a VN dioda,
  • magnetron,
  • termostat - tepelná pojistka magnetronu,
  • spínání mikrovlnného ohřevu (relé),
  • ventilátor (chlazení magnetronu),
  • motor pro otáčení talíře,
  • řídící obvod/deska,
  • osvětlení,
  • pojistka(y).

Poznámka: (*) některé trouby nemají klasický VN transformátor, ale spínaný zdroj pro generování VN.

Další díly závisí na výbavě trouby, v případě JT369 tam jsou i topné spirály pro gril a horký vzduch, ventilátory, termostaty, atd. Nejčastější závadou mikrovlnných trub je porucha ve vysokonapěťové části nebo nefunkční motor pro otáčení talíře. Motory jsou mnohdy nekvalitní - mezi-závitové zkraty, plastová převodová kolečka. Tím bych se asi dostal k základní diagnostice. Pokud má trouba přivedeno napájení, a nereaguje vůbec nic, tedy ani vnitřní osvětlení, potíž může být v přepálené vnitřní tavné pojistce. Výměna pojistky to může vyřešit, avšak pravděpodobně nebude primární příčinnou, ale jen následkem. Pokud je pojistka v pořádku, tak může být potíž v nefunkčním osvětlení, řídící desce, v napájecím obvodě řídící desky, případně může být ještě závada v kontaktech na dvířkách trouby.

V dalších krocích tedy uvažuji, že řídící obvod je pod napětím a funguje, ale potíže jsou s:

  • Nejde spustit mikrovlnný ohřev -> Možná je závada v kontaktech na dvířkách (pozor bývají tam dva - primární a sekundární interlock).
  • Netočí se talíř -> Pravděpodobně vadný motor nebo převodovka.
  • Nefunguje klávesnice -> Problém tlačítek (promáčklá, zkrat, nespínají) nebo řídící jednotky.
  • Talíř se otáčí, ale mikrovlnka nehřeje nebo vydává vrčivý (velmi hlasitý zvuk) -> Potíž ve vysokonapěťové části.
  • Nefunguje gril -> Poškozená topná spirála, termostat nebo spínání grilu (nejčastěji relé).
  • Nefunkční horký vzduch -> Poškozená topná spirála, ventilátor, termostat nebo spínání horkého vzduchu (nejčastěji relé).

Některé mikrovlnné trouby zobrazují i chybové kódy, například trouby od Whirlpoolu mohou zobrazit na display následující kódy, které velice usnadní hledání příčiny potíží:

  • Err0 - Chyba teplotního senzoru proudícího vzduchu.
  • Err1 - Chyba mikrovlnného relé.
  • Err2 - Chyba v klávesnici - některé z tlačítek je stisknuté déle než 1 minuta.
  • Err3 - Chyba teplotního senzoru vnitřího prostoru trouby.
  • Err4 - Chyba vnitřního teplotního senzoru.
  • Err6 - Chyba váhového senzoru - nebyl kalibrován.
  • Err7 - Chyba senzoru vlhkosti.
  • Err8 - Chyba zápisu do EEPROM.
  • Err9 - Chyba EEPROM prázdný nebo CRC, případně volba nebyla nastavena.
  • ErrA - Chybí talíř na váhovém senzoru.
  • ErrB - Chybné pulzy z váhového senzoru nebo jsou menší než 4267Hz.
  • ErrC - Chybný fuzzy teplotní senzor, nebo není v rozsahu 19-41C.
  • ErrD - Chyba tepelné ochrany magnetronu - vadný senzor.

V mém případě mikrovlnná trouba otáčela talířem, i řídící elektronika byla v pořádku, jen trouba neohřívala, a vydávala velmi hlasitý kolísavý zvuk - jak kdyby měla každou chvílí vybuchnout. Bylo jasné, že problém bude ve vysokonapěťovém obvodu. Ten se skládá většinou ze čtyř částí:

  • VN transformátor s dvěma sekundárními vinutími,
  • VN kondenzátor,
  • VN usměrňující dioda,
  • Magnetron.

Magnetron je v principu speciální druh elektronky s chováním podobném diodě. Má anodu a katodu. Na dva kontakty katody je přivedeno nízké napětí (okolo 3V) a katodou protéká proud v řádu jednotek A, který způsobí žhavení mřížky katody. Magnetronu trvá zhruba 2 sekundy, než se rozžhaví katoda a magnetron začne produkovat mikrovlny. Mezi anodou a katodou je napětí okolo 4.000V! VN transformátor přemění vstupní napětí na 1.5 až 2kV. To se přivede na kondenzátor, který se nabije na toto napětí. V obvodu je vložena dioda, která v kombinaci s VN kondenzátorem funguje jako násobička napětí. Tedy na anodu je přiveden součet dvou půlvln z VN trafa. Obvykle je to zapojeno takto:


Schematický diagram zapojení magnetronu.

Vysoké napětí mezi anodou a katodou zapříčiní, že ze žhavicí katody jsou emitovány elektrony, které jsou přitahovány směrem k anodě. Silné magnetické pole vytvořené prstencovým permanentním magnetem však změní dráhu elektronů na kruhovou. V těle magnetronu jsou malé dutinky, které průchodem proudu elektronů indukují vysokofrekvenční pulsy. Ty jsou odváděny čepičkou a vlnovodem do vnitřního prostoru mikrovlnné trouby. Magnetron generuje vlny o frekvenci přibližně 2450MHz. Tato frekvence není úplně ideální, co se týče efektivity přenosu energie, ale zase prostupuje hlouběji do ohřívané potraviny. Základem je rozkmitání molekul vody v kapalném stavu. Tedy magnetron je vhodný pro ohřev vody v kapalném stavu. To už neplatí pro vodu v pevném stavu. Ale to už je mimo téma.

Asi nemusím připomínat, že takto vysoké napětí je velice nebezpečné, navíc funkční magnetron generuje okem neviditelné záření o vysokém výkonu v řádu stovek wattů, které může nenávratně poškodit zrak. Oko obsahuje mnoho vody, ale málo nervových zakončení. Tedy neodbornou manipulací může dojít k zahřátí oka, aniž by postiženého včas varovala jeho nervová soustava.

Před manipulací s kondenzátorem je nutné počítat, že může být nabit na jednotky tisíců voltů. Proto je prvním krokem, před diagnostikou, vyzkratování jeho kontaktů a tedy jeho úplné vybití.

V mém případě jsem prvně zkusil odpojit VN transformátor, a pustit jej naprázdno. Po otestování jsem zjistil, že pravděpodobně je VN trafo v pořádku, protože ten silný zvuk se už z mikrovlny neozýval. VN kondenzátor a VN dioda se měří v domácích podmínkách obtížněji. VN dioda otevírá až okolo 9V. Pro test tedy nelze použít měření diod na klasickém multimetru. Lze to však jednoduše otestovat 9V zdrojem. Kondenzátor se dá pohodlně proměřit multimetrem, i když tím nelze změřit izolační odpor. Magnetron by měl mít velmi nízký odpor (menší než 1Ω) mezi faston kontakty katody (žhavící mřížka) a nekonečný odpor mezi faston kontaktem a anodou (tělem magnetronu). Ideální je proměření Megmetem. Také lze vizuálně zkontrolovat tělo magnetronu, jestli je v pořádku čepička. Neměla by být opálená nebo prasklá. To je však jen základní diagnostika. Tímto postupem lze eliminovat jednotlivé možné příčiny poruchy. Poměrně často bývá proražená dioda, nebo je zničené VN trafo s mezi-závitovým zkratem. Ideální je, pokud obvod obsahuje i VN pojistku. Výrobci však často šetří náklady a tedy v mnoha případech jí nepoužijí nebo použijí pojistku jen na vstupu napájení.

V mém případě se jednalo o vadný magnetron, který jevil evidentní známky poškození - opálená čepička. Originální magnetron stojí v oficiálním servisu okolo 2.500Kč, ale lze sehnat i bazarové kusy. Je možné použít shodný nebo funkčně obdobný typ (seznam vybraných typů magnetronů [v ruštině]). Nebo lze za pár USD/EUR pořídit originál z Číny, ale tam se dlouho čeká na dodání, pokud má být cena nízká. Mne se ho povedlo získat za 150Kč.

Nyní se pojďme podívat na demontáž a přístup k elektronice. Prvně se odmontuje okapnička pod dvířky. Drží jen na dvou šroubech, ale je možné rovnou i odmontovat ty další 3 šrouby uprostřed, které jsou součástí spodního dílu.

Dále se odšroubují dva torx šrouby, které jsou na podstavcích trouby. Podstavce se jen lehce vyháknou z plastových háčků.

Nyní lze odmontovat po dvou šroubech na obou bocích horního krytu. V zadní části horního krytu je dále pět šroubů na demontáž. Po jejich odstranění lze sundat horní kryt. Ten se jen vyhákne z prolisů v přední části (od dvířek).

Ve spodním krytu je několik dalších šroubů k demontáži. V zadní části jsou tři malé (viz foto) pod krytem ventilátoru horkého vzduchu.

A dále je to mix křížových a torx šroubů v spodním krytu. Po jejich demontáži lze sundat kryt a dostat se k řídící desce a vysokonapěťovým částem.

Než půjde vymontovat magnetron je nutné ještě odstranit plastovou krytku, která přivádí vzduch k chladiči magnetronu. Kryt je fixován jen jedním vrutem a v zadní části jsou dva plastové háčky, z kterých se vyhákne posunutím směrem ke dvířkům. Samotný magnetron je pak přišroubován 4 vruty. Před odstraněním kabelů doporučuji poznamenat či vyfotit jejich zapojení. Jelikož se k magnetronu dá obtížněji dostat, doporučuji předem odpojit i některé kabely, které jsou připojeny do řídící desky.


Plastový kryt přívodu vzduchu k chlazení magnetronu.

Detail VN kondenzátoru.

Připojení VN kondenzátoru.

Níže je vidět poškozený magnetron. Očividně má popálenou čepičku.


Vadný magnetron s tepelnou pojistkou na těle.

A takto je připravený k montáži "nový" magnetron. Tepelnou pojistku jsem použil z poškozeného magnetronu.


"Nový" magnetron s původní tepelnou pojistkou.

Níže je jen malé porovnání jejich vzhledu.


Porovnání vzhledu funkčního a nefunkčního magnetronu.

Připojení a krytí kontaktů magnetronu.

Na fotce níže je ještě detail poškozeného magnetronu. Patrné je nejen opálení čepičky, ale i změněná barva zlaceného kroužku/těsnění pod čepičkou.


Detail poškozeného magnetronu.

Mikrovlnná trouba JT369 používá magnetron 2M167B-M16. Ideální je použít stejný typ, avšak lze použít i alternativy, obdobných parametrů.


Magnetron z Whirlpool JT 369.

Závěrem jen přidávám dva servisní manuály mikrovlnné trouby JT369 - německý a francouzský. Z nich se mnoho vyčíst nedá, ale alespoň jsou v nich schémata zapojení a objednací čísla součástek.

Práce s mikrovlnou troubou může být opravdu nebezpečná zdraví a životu, takže by servis měla provádět pouze k tomu vyškolená osoba. Nabitý kondenzátor může ublížit, i když je odpojeno přívodní napájení a magnetron může nenávratně poškodit zrak. Takže opravdu opatrně!

Pokud se vám příspěvek líbil, budu rád za komentáře níže.

Informace jsou prezentovány za účelem vzdělání a rozšíření zájmu o elektroniku. Provozovatel ani autor článku nepřejímají žádnou zodpovědnost za jakékoliv škody vzniklé použitím uveřejněných informací. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Taktéž nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích stran. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky, zde použité, jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. V případě zjištění porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte správce na adrese blog (zavináč) nejman.cz.

See also: diagnostika, whirlpool
Václav Dřevikovský Václav Dřevikovský
2020-12-26 17:14:02
Reply

Máme stejnou mikrovlnku a nějaký čas zlobilo tlačítko vypnutí. Muselo se vícekrát nebo silněji zmáčknout. Nyní již nefunguje vůbec. Dá se koupit samostatně? Nemáte návod, jak rozebrat dvířka a k tlačítku vypnutí se dostat? Děkuji Dřevikovský

Tlačítko samostatně jako náhradní díl koupit nelze. Hledejte na: https://www.servis-whirlpool.cz/schemata-spotrebicu/jt-369-sl-11

a číslo dílu: 480120100115

Bohužel nemají na webu uvedenou cenu, ale bude to drahé, neb jeto celý panel s displayem. Pokud máte doma vybavení, možná byjde levněji koupit jen mikrospínač (do 20Kč) v nějakém elektru (GME?), a přehodit si to jen na té desce. Ad demontáž - nejsem nyní u mikrovlnky, ale předpokládám, že budou nějaké šroubky zespod dvířek, ale prvně se bude muset odšroubovat ten spodní dekl - okapnička.

Václav Dřevikovský Václav Dřevikovský
2020-12-28 15:38:12
Reply

Díky. Podařilo se mi dostat k desce. Jsou tady ulámané plastové pružiny na tlačítkách stop a start. Tak jsem je přilepil. Mikrospínač stop je už načatý, tak zkusím nějaký sehnat, protože deska stojí 3000,- a to je lepší koupit novou MT. Dřevikovský

Tak odhadoval jsem tu desku na 2.000 Kč. 3.000 je naprosto mimo rámec, evidentně nemá výrobce zájem o opravy a preferuje koupi nového výrobku... ;-( Ty plastové pružinky jsou kazítko by design. Tak snad se povede vyměnit i ten mikrospínač. Ten bude na 99% sehnatelný.

Mne odešel mikrospínač v myčce na nádobí, a tam jsem kupoval nový, protože mikrospínač byl za 7 Kč, ale celá komponenta (jen plastová ozubená kolečka) byla za 800 Kč. Jen při koupi to chce vybrat správnou výšku tlačítka, i když jsou pro to nástavce.

Petr Kalhous Petr Kalhous
2021-03-10 13:58:41
Reply

Zdravím...postihlo mě to samé, nicméně jsem magnetron sehnal až měsíc po demontáži. Původní měl odpálenou celou špičku. Bohužel jsem si vymazal foto zapojení a nevím, kam vede kabel od tepelné pojistky na magnetronu. Jeden je na relátku a druhý kam? Jestli si pamatujete...Díky

Pokud se nepletu, tak jeden vodič z tepelné pojistky by měl jít k spínacímu relé, a druhý k napájení primarního vinutí VN trafa.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
By using this site you agree to the use of cookies for analytics, personalised content and ads. Další informace