První blog

23. 11. 2019 | Jan Nejman | Ostatní | 210 views | 0 comments | CS

Stává se vám taky, že zažijete nebo přijdete na něco, s čím byste se chtěli podělit, ale ono to není najednou kam dát? Asi řeknete, no na to už existují pár let služby, tzv. blogy, tak v čem je problém? Potíž nastává, pokud blogovací služba zanikne. Znáte to, majitelé ztratí po čase energii do provozování, nezaplatí doménu, server zruší, a pak jsou data nenávratně ztracena. Všechna ta práce a desítky hodin psaní by bylo vyšlo do ztracena. Pro mne je taktéž nemilé, že mnoho provozovaných serverů se stává majiteli obsahu, který jim reálně zdarma darujete. A to neřeším, že jsou příspěvky "okořeněny" hromadou reklam. Tak tudy cesta pro mne vážně nevede.


Od minulého roku jsem přemýšlel nad instalací blogovací aplikace na svém serveru, kde mám mnohem lepší kontrolu nad daty. Prvně jsem zkoušel nainstalovat hotové aplikace, ale všechny mi přišly buď složité nebo plné bezpečnostních problémů, které autoři neřeší. Nakonec zvítězila myšlenka na napsání vlastní blogovací aplikace a tak po několika měsících práce po večerech vznikl μBlogger.

Celá aplikace je napsána ve výborném PHP frameworku Nette, který zaznamenal v posledních letech opravdu bouřlivý vývoj. Na pozadí aplikace pracuje klasická dvojice a to MySQL databáze s InnoDB enginem a Apache web server. Snažil jsem se vše minimalizovat, ale i tak bylo nutné implementovat mnoho funkcí, které nejsou na první pohled viditelné. Kromě vlastního zobrazování blogů bylo nutné vytvořit i podporu pro správu článků a autorů, nahrávání a škálování obrázků na serveru, pěkné formátování textu, odesílání emailů čtenářům s informací o novém příspěvku, podporu pro víceúrovňové komentáře od aktivních čtenářů, atd.

V aplikaci jsem chtěl mít výbornou podporu pro vyznačení syntax a formátování zdrojových kódů C, C++ a PHP jazyků a shellovských skriptů. Pro vlastní formátování textu jsem nakonec využil markdown syntax, která mi přišla jako nejvhodnější pro tento účel a současně splňující všechny mé požadavky a kdo mne zná tak ví, že jsem náročný. Výsledek toho snažení si nyní prohlížíte.

Pokud naleznete v aplikaci nějaké chyby (jakože tam určitě jsou ;-) ), ocením, když mi o nich dáte vědět. Taktéž mne potěší případný komentář pod článkem.

Doufám, že následující články vám přijdou užitečné či poučné a nebo se u nich trochu pousmějete nad trampoty života.

Jan Nejman

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
By using this site you agree to the use of cookies for analytics, personalised content and ads. Další informace